Mountainbike voorvork
Waar op letten bij de aanschaf van een mountainbike? Kwaliteit vering; Vering met rebound?
12 september 2016
Mountainbike full suspension
Waar op letten bij de aanschaf van een mountainbike? Vering; hardtail of full suspension (Fully) ?
18 september 2016
Mountainbike voorvork
Waar op letten bij de aanschaf van een mountainbike? Kwaliteit vering; Vering met rebound?
12 september 2016
Mountainbike full suspension
Waar op letten bij de aanschaf van een mountainbike? Vering; hardtail of full suspension (Fully) ?
18 september 2016

Waar op letten bij de aanschaf van een mountainbike? Soorten mountainbikes; Cross Country of Freeride?

Welke soorten mountainbikes zijn er en wat is de meest geschikte?

 

 

Elk merk heeft vaak zijn eigen benaming voor de verschillende categorieën mtb’s die zij in hun assortiment hebben. Elke categorie mountainbikes heeft zijn eigen specialisme en heeft dus altijd punten waarop zij zwakker of juist sterker zullen scoren. Om een voorbeeld te geven; Met een downhill fiets kun je perfect afdalen, maar slecht klimmen en met een Cross Country fiets kun je perfect klimmen, maar slecht afdalen bij extreme afdalingen. De verschillende fabrikanten hebben vaak ook verschillende benamingen voor hun indeling. Ook is de overgang van de ene categorie naar de andere niet heel abrupt, maar vloeit dit meer in elkaar over.

Grofweg is de categorie indeling als volgt:

XC (Cross Country) / Marathon Mountainbikes:

Deze categorie mountainbikes, meestal hardtail, zijn gebouwd om zo snel mogelijk een gemiddeld parcours af te leggen en hier bijvoorbeeld wedstrijden mee te rijden. Ze zijn vaak licht gebouwd en hebben een wat kleiner veerweg van rond de 100 mm. De frame geometrie (de vorm van het frame die de stuureigenschappen van de mtb bepaald) is ontworpen om zo hard mogelijk te kunnen fietsen op vlakke gedeeltes, hard omhoog kunnen fietsen en redelijk kunnen afdalen.Bij alles is nagedacht om de energie die er in wordt gestopt om te zetten in zo’n hoog mogelijke snelheid. Je zult ook merken wanneer je op een XC fiets gaat zitten de zithouding vrij voorovergebogen is, en de druk op de handen redelijk hoog is Uiteraard zorgt dit voor de minste luchtweerstand wat de snelheid ten goede komt, maar kan soms ook tot tintelende handen leiden bij rustiger fietsen.

Soorten mountainbikes XC Cross Country MarathonVerder is deze fiets niet ontworpen om bijvoorbeeld hoge drops af te springen. De veerweg is hiervoor te klein en er is te weinig ruimte tussen het zadel en het achterwerk om de klappen op te kunnen vangen door de knieën als schokbrekers te gebruiken. Het voordeel van deze hoge zadelstand is dat je veel kracht kunt zetten bij het fietsen op vlak terrein en beklimmingen. Ook rotsachtig terrein is niet ideaal, de veerweg is te klein om hier goed mee om te kunnen gaan. Deze mountainbikes zijn meestal uitermate geschikt voor Nederlandse mountainbike parcours.

 

 

 

 

AM (All Mountain) / Enduro Mountainbikes:

All Mountain mtb’s worden ook wel Enduro, Trail of Sport Trail mountainbikes genoemd. Deze categorie full suspension mountainbike is veelzijdiger dan de XC fietsen. De veerweg begint vanaf ongeveer 120 mm tot maximaal 160 mm en kan daarom ook beter oneffenheden opvangen.Freeride mountainbikes:

Soorten Mountainbikes AM All Mountain mountainbikesDe zithouding is minder gericht op aerodynamica, maar meer op een goede houding om onder alle omstandigheden de mtb goed onder controle te kunnen houden. De fietsen zijn robuuster en wat zwaarder uitgevoerd. Ook kun je er makkelijker een rotspad mee afdalen of over dikke boomwortels heenrijden. Deze mountainbikes zijn echte allrounders waarmee je in Nederland maar ook goed in het buitenland goed uit de voeten kunt.

Wil je echter op een Nederlands mtb parcours een toptijd neerzetten is een XC / marathon bike een betere keuze. Wanneer een toptijd niet echt belangrijk is en je wilt een allround mountainbike waarmee je overal lekker kunt rijden kies dan voor een All Mountain mountainbike.

 

 

Freeride Mountainbikes:

Freeride Soorten Mountainbikes Freeride Mountainbikesmountainbikes zijn vooral gemaakt om afdalingen te kunnen maken, maar ook flinke sprongen. De frame geometrie staat iets achterover waardoor klimmen iet moeilijker en afdalen iets makkelijker zal gaan. Ook is de fiets een stukje zwaarder uitgevoerd als bij een All Mountain mountainbike. Ook is het gewicht van deze mtb’s is vaak wat hoger en zijn de banden iets breder voor meer grip. Wel heeft de fiets gewoon versnellingen. Achter altijd en voor meestal. Klimmen gaat wat zwaarder en is op lange trajecten niet echt prettig. De veerweg varieert meestal tussen de 160 mm en 200 mm. Ook de zadelstand is een stuk lager als van bij een Cross Country of All Mountain mtb. Hierdoor is het mogelijk om je knieën als schokbreker te gebruiken zonder dat het zadel in de weg zit. Afdalen en springen gaat met deze fietsen echt fantastisch!

Dit type fiets is voor de Nederlandse mtb parcours meestal niet de meest geschikte. Maar wanneer je naar het buitenland wilt en misschien af en toe een bikepark wilt bezoeken is deze categorie ideaal.

 

 

Downhill Mountainbikes:

De naam van de categorie zegt eigenlijk al precies wat je eigenlijk kunt doen met deze fietsen. Downhillen! DH Bikes hebben vaak een veerweg van tussen de 200mm en 300 mm. Ze zijn zwaar uitgevoerd en wegen daarom ook veel. Het gewicht is echter niet zo belangrijk omdat er eigenlijk niet mee geklommen hoeft te worden. de skilift of een Shuttle busje neemt je meestal mee omhoog. (als je geluk hebt, anders wordt het lopen) De framegeometrie is bij deze fietsen extreem achterover gericht. Wanneer je bezig bent met een steile afdaling is de hoek van de fiets mooi horizontaal en daardoor goed bestuurbaar. Ook zul je door deze framegeometrie minder snel over de kop slaan wanneer het voorwiel een kuil of rotsblok tegen komt ligt het zwaartepunt meer naar achter als bij een gewone mtb en zal over de kop gaan minder snel gebeuren.

Een ander herkenbaar item van een Downhill mountainbike is de dat de voorvork poten helemaal doorlopen tot in de kroonplaat, hetzelfde als bij een crossmotor. Hierdoor is de voorvork veel stijver en zullen de schokbrekers de energie allemaal gecontroleerd opvangen i.p.v. dat de energie gaat zitten in het marginaal verbuigen van de voorvork. Ook di komt de stuureigenschappen ten goede. Versnellingen ontbreken vaak aan de voorzijde. Ook wordt de ketting geleid door een kettingspanner voor de grondspeling, maar ook om er voor te zorgen dat deze er niet afloopt. De banden zijn nog breder als bij een Freeride mountainbike en vaak ook van een zachtere rubberkwaliteit voor meer grip op de gladde rotsen. Ook hier is de zadelstand t.o.v het stuur laag om er voor te zorgen dat het zadel niet in de weg zit bij sprongen of obstakels.Gewoon fietsen of klimmen is met deze fietsen moeilijk en erg zwaar. Alles lijkt dan wel tegen te werken. Voor de Nederlandse mountainbike parcours is deze fiets ongeschikt, maar is ideaal voor extreme afdalingen in de bergen of in Bikeparks.

 

Fatbikes:

Fatbikes zijn ontstaan in de jaren ’80 in Amerika, Alaska om precies te zijn. Om ook in de sneeuw te kunnen fietsen werd er een fiets ontwikkelt waarvan de velgen dubbel uitgevoerd werden. De velgen werden aan elkaar gelast en de middelste velgrand werd weg geslepen. Door de extreem brede banden die om deze dubbele velgen pasten was het mogelijk om genoeg grip te hebben en niet weg te zakken in de sneeuw. Later kwam men tot de ontdekking dat deze fietsen met extreem brede banden ook uitstekend gebruikt konden worden in woestijnzand en duinlandschap.

Het is de bedoeling om bij een Fatbike met een lage bandenspanning te rijden. De brede banden tot 4,8 inch zullen dan als een ballon op het zand, modder of sneeuw drijven. Ook bij bijvoorbeeld puntige rotsen of wortels zullen de zachte banden zich om deze obstakels Soorten Mountainbikes Fatbikevouwen en bieden dan ongelofelijk veel grip. Meestal hebben Fatbikes dan ook geen vering, de banden zelf zorgen voor de demping van de fiets. Bij een gewone mountainbike zul je bijvoorbeeld op het strand of in mul zand gauw vastlopen omdat je te diep wegzakt. Dit komt doordat bij het kleinere contactvlak met een gewone band de druk per cm2 veel hoger is dan bij de brede band van een Fatbike.

Door diezelfde bredere banden zul je geen record tijden rijden op de lokale Nederlandse mtb parcours, maar het is echt ongelofelijk waar je met deze fietsen allemaal doorheen kunt fietsen. Mul zand, diepe modder, strand, sneeuw, dwars door het bos etc… Verder is de fiets heel makkelijk om te rijden. Een stuurfoutje is niet snel gemaakt. De enorme grip en het comfort zal je goed bevallen!

 

 

Elektrische mountainbikes:

De elektrische mountainbikes zijn inmiddels steeds vaker te zien op de Nederlands mountainbike parcours. Vele vinden het niet eerlijk wanneer je rond fietst op een fiets met trapondersteuning. Het is natuurlijk wel erg comfortabel fietsen wanneer je de Schoorlse nok aan het beklimmen bent en je hoeft niet uit het zadel te komen terwijl je de meest doorgewinterde mountainbikers met gemak voorbij fietst. Echter zie je de elektrische mountainbike inmiddels zo vaak op het parcours rondfietsen dat je er (bijna) geen opmerkingen meer over krijgt.

Soorten Mountainbikes Elektrische MountainbikeOp een vlak parcours hoeft de elektrische fiets trouwens niet altijd sneller te zijn. De trapondersteuning van de accu werkt maar tot een maximum snelheid van 25 km/h. Wel is het ideaal wanneer je een fiets partner hebt die een stuk sneller is. Met en elektrische mountainbike kun je dan leuk samen fietsen. Ook in de bergen is het een verademing. Het bereik is gewoon een stuk groter Het klimmen van enkel honderden tot duizenden meters is geen probleem meer en dan is het genieten van de afdaling!
De actieradius van de fietsen verschilt behoorlijk. Dit komt niet alleen door de capaciteit van de accu die gemiddeld op een mountainbike zo’n 400Wh bedraagt, maar ook door de hoogteverschillen in het parcours, de ingestelde intentie van de trapondersteuning, de leeftijd van de accu en de buitentemperatuur. (Kou zorgt er voor de de capaciteit van de accu afneemt) Maar gemiddeld genomen moet je op de Nederlandse parcours wel zo’n 50 – 70 km kunnen rijden op 1 acculading.De aanschafprijs van deze fietsen ligt een stuk hoger dan van gewone mountainbikes en je moet er ook vanuit gaan dat de accu niet eeuwig meegaat. Ook het gewicht van deze fietsen is een stuk hoger. Dit kan de wendbaarheid beïnvloeden. Uiteindelijk heb je met een elektrische mountainbike oneindig veel mogelijkheden en kom je ook op plaatsen die met een gewone mountainbike moeilijker te bereiken zijn.

 

 

 

 

Hoe maak je nu de juiste keuze?

Voordat je een beslissing neemt over welke mtb de meest geschikte is, zul je eerst na moeten gaan waar je hem voor gaat gebruiken en wat je wilt bereiken. Wil je gewoon af en toe over een bospaadje in de buurt gaan fietsen of wil je in downhill parken goed uit de voeten kunnen. Blijf je op de mountainbikeroutes in Nederland of kom je ook op buitenlandse trails die veel rotsachtiger kunnen zijn. Het bepalen van die behoefte is vaak best wel moeilijk wanneer je geen enkele ervaring hebt met het mountainbiken. Verder speelt het budget een heel belangrijke rol. De weegschaal van wat je van de fiets verwacht en wat je er aan wilt uitgeven moet in balans zijn. Ook in de volgende artikelen probeer ik te helpen om deze keuze te maken en zal ik de voor- en nadelen van de keuzes op een rijtje proberen te zetten.

 

Wil je meer weten? Lees dan ook:

Soorten mountainbikes: Uit welk type mountainbike moet je kiezen?

Vering: Hardtail of Full suspension (Fully)?

Kwaliteit vering: Vering met rebound?

Frame: Aluminium, Staal, Carbon of Titanium?

Welke framemaat is het meest geschikt voor jou?

Wielmaat: 29″, 26″ of 27,5″?

Soorten versnellingen: Welke groep kies je?

Remmen: Velgremmen of Hydraulische schijfremmen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *