Mountainbike full suspension
Waar op letten bij de aanschaf van een mountainbike? Vering; hardtail of full suspension (Fully) ?
18 september 2016
29 inch en 26 inch mountainbike huren
Waar op letten bij de aanschaf van een mountainbike? Wielmaat; 29″, 26″ of 27,5″?
8 oktober 2016
Mountainbike full suspension
Waar op letten bij de aanschaf van een mountainbike? Vering; hardtail of full suspension (Fully) ?
18 september 2016
29 inch en 26 inch mountainbike huren
Waar op letten bij de aanschaf van een mountainbike? Wielmaat; 29″, 26″ of 27,5″?
8 oktober 2016

Waar op letten bij de aanschaf van een mountainbike? Frame; Staal, Aluminium, Carbon of Titanium?

Welk materiaal mountainbike frame moet je kiezen?

Wanneer je een mountainbike gaat aanschaffen is een van de keuzes die je gaat maken het materiaal van het frame. Er zijn 4 mogelijkheden; namelijk Staal, Aluminium, Carbon of Titanium.

 

Staal:

Stalen mountainbikes zie je niet veel meer rondfietsen. Vroeger was staal een vanzelfsprekende keuze, zeker met de speciale legeringen waardoor het materiaal sterker werd en de frame buizen lichter uitgevoerd konden worden. Alleen blijven stalen frames behoorlijk zwaar ten opzichte van andere materialen. Ook is roestvorming niet uit te sluiten. Omdat staal wel sterk is zie je dat de frame buizen dun uitgevoerd kunnen worden. Dit compenseert het hoge gewicht enigszins. Het is natuurlijk maar een kwestie van smaak maar echt mooi vind ik de frames met dunne buizen persoonlijk dan ook niet.

Stalen frames hebben ook voordelen. Een belangrijke is dat het goedkoop is. Vaak zie je bij onwaarschijnlijk goedkope mountainbikes (die bijvoorbeeld bij een supermarkt of de bouwmarkt te koop zijn) dat het frame uitgevoerd is in staal. Ook zie je bij gerenommeerde merken nog wel een dat de kindermountainbikes uitgevoerd zijn met een stalen frame. Een ander voordeel is dat de frames makkelijk te repareren zijn. Staal kan namelijk terug gebogen worden naar zijn originele vorm (het richten van het frame) en eventueel eenvoudig gelast worden.

Doordat stalen frames niet heel stijf zijn zal het frame ook iets gaan “”vervormen” wanneer je hier veel kracht op zet met bijvoorbeeld veel kracht zetten op de pedalen tijdens een klimmetje. Voor het vervormen van het frame is energie nodig. Dit is je eigen kracht die je gebruikt om vooruit te komen. Alle energie die wordt gebruikt om het frame te vervormen is verlies. In praktijk de praktijk kun je ook echt voelen dat een mountainbike met een stalen frame zwaarder trapt dan bijvoorbeeld een mountainbike met een carbon frame.

 

Aluminium:

Verreweg de meeste mountainbikes zijn voorzien van een aluminium frame. Aluminium is redelijk sterk maar ook licht. Doordat het materiaal licht is kunnen de frame buizen met een grote diameter worden uitgevoerd zonder dat het gewicht te hoog wordt. Ook zijn aluminium frames niet erg duur in aanschaf. Door de wat grotere diameter van de frame buizen wordt een grotere stijfheid behaald waardoor er minder energie met het trappen verloren gaat als bij een stalen frame. Ook aluminium kan nog gelast worden ook al is dat iets moeilijker als bij een stalen frame. Bij een valpartij blijven de frames meestal heel. Als het budget belangrijk is,  maar je wilt wel een goed mountainbike zal de keuze vaak vallen op een mountainbike met een aluminium frame.

 

Carbon:

Carbon frames zijn licht! Dit trouwens niet het enige voordeel. De frames zijn heel stijf en je zult dus weinig energie verliezen door hard op de pedalen te stampen wanneer je een pittige beklimming maakt. De energie gaat niet in het vervormen van het frame zitten maar wordt gebruikt om gewoon keihard vooruit te gaan. Ook kunnen de frames zo worden opgebouwd dat de frames wel flexibel zijn in het opvangen van obstakels. Dit doet men door de verschillende lagen met matten waar het frame is opgebouwd in een andere richting te leggen. Vaak zien de frames er ook mooi uit omdat in principe elke vorm te maken is en het frame geheel uit 1 stuk bestaat.

Carbon frames zijn erg sterk wanneer je ze gebruikt voor waar ze voor ontworpen zijn. Fietsen dus. Helaas zijn ze ook erg kwetsbaar voor bijvoorbeeld valpartijen of per ongeluk een rots raken met de onderkant van het frame. Wanneer het frame op een verkeerde manier belast wordt is het snel stuk. Gelukkig zijn de frames meestal goed te repareren. Ook is de samenstelling van het carbon kwetsbaar voor oliën en vetten. Maak daarom ook nooit het carbon frame schoon met chemische reinigingsmiddelen zonder dat je zeker weet dat het geen kwaad kan. Verder is een carbon frame ongevoelig voor roestvorming. Een ander nadeel is de helaas hoge prijs.

Carbon Mountainbikeframe gebroken

Carbon mountainbike frames zijn kwetsbaar bij valpartijen.

Carbon mountainbikeframe gescheurd

Carbon is ook gevoelig voor een verkeerde belasting.

Titanium:

Titanium frames hebben eigenlijk alle voordelen van de eerder besproken materialen. De frames zijn erg licht en stijf, maar nog steeds comfortabel om mee te rijden. Tijdens een val zal het materiaal niet zo snel stuk gaan als een Carbon frame. Titanium is wel moeilijker te lassen dan bijvoorbeeld staal. Het echte grote nadeel van titanium is de uitzonderlijke hoge prijs! Daarom zijn mountainbikes met een titanium frame echt een niche markt en zullen niet veel beginnende mountainbikers een fiets met een titanium frame kiezen.

 

 

Hoe maak je nu de juiste keuze?

Voordat je een beslissing neemt over welke mtb de meest geschikte is, zul je eerst na moeten gaan waar je hem voor gaat gebruiken en wat je wilt bereiken. Wil je gewoon af en toe over een bospaadje in de buurt gaan fietsen of wil je in downhill parken goed uit de voeten kunnen. Blijf je op de mountainbikeroutes in Nederland of kom je ook op buitenlandse trails die veel rotsachtiger kunnen zijn. Het bepalen van die behoefte is vaak best wel moeilijk wanneer je geen enkele ervaring hebt met het mountainbiken. Verder speelt het budget een heel belangrijke rol. De weegschaal van wat je van de fiets verwacht en wat je er aan wilt uitgeven moet in balans zijn. Ook in de volgende artikelen probeer ik te helpen om deze keuze te maken en zal ik de voor- en nadelen van de keuzes op een rijtje proberen te zetten.

 

Wil je meer weten? Lees dan ook:

Soorten mountainbikes: Uit welk type mountainbike moet je kiezen?

Vering: Hardtail of Full suspension (Fully)?

Kwaliteit vering: Vering met rebound?

Frame: Aluminium, Staal, Carbon of Titanium?

Welke framemaat is het meest geschikt voor jou?

Wielmaat: 29″, 26″ of 27,5″?

Soorten versnellingen: Welke groep kies je?

Remmen: Velgremmen of Hydraulische schijfremmen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *