Waar op letten bij de aanschaf van een mountainbike? Soorten mountainbikes; Cross Country of Freeride?
17 september 2016Waar op letten bij de aanschaf van een mountainbike? Frame; Staal, Aluminium, Carbon of Titanium?
1 oktober 2016Vering; Kies je voor een hardtail of full suspension (Fully) ?
Een belangrijke keuze voor de aanschaf van je mountainbike is de vering. Er zijn eigenlijk 3 mogelijke opties namelijk; Geheel zonder vering “rigid”. Alleen voorvering “hardtail”. of met voor- en achtervering “full suspension”.
Kiezen tussen hardtail of full suspension.
Hardtail mountainbikes (alleen voorvering) rijden veel rond in Nederland en eerlijk gezegd is dit ook een erg geschikte fiets voor Nederland. De kracht die je zet op de fiets wordt direct overgebracht op het achterwiel door het ontbreken van de achtervering, hierdoor zijn deze fietsen snel op een vlakke tot redelijk vlakke ondergrond. Wanneer je een hardtail vergelijkt met een full suspension merk je echt dat het een stuk lichter trapt. Dit komt omdat bij het kracht zetten de achtervering van een full suspension iets kan gaan “deinen” elke beweging die de vering op en neer maakt kost energie. Deze energie wordt uiteindelijk omgezet in warmte. Dit is puur verlies. Het verschil is het meest merkbaar wanneer je moet klimmen. Persoonlijk heb ik een aantal tests uitgevoerd om de verschillen te meten en ben tot de conclusie gekomen dat een hardtail op de meeste Nederlandse mountainbike parcours 3 tot 5% sneller is dan een full suspension. Uiteraard is dit een grove indicatie en kan dit per fiets, persoon of parcours verschillen. Ook zijn er net als bij de voorvorken lock-out systemen te verkrijgen of systemen die alleen grote klappen opvangen. Dit soort systemen zullen het energieverlies enigszins beperken, maar een hardtail is absoluut het meest efficiënt.
Je zou denken dat de keuze gemaakt is. Je kiest voor een hardtail! Wie wil er nu zwaarder trappen? Echter heeft de full suspension ook een aantal voordelen. De energie die je in je fiets stopt met het trappen moet uiteindelijk ook nog worden overgebracht op de ondergrond en hierdoor uiteindelijk ook in snelheid worden omgezet. Met beklimmingen die een ondergrond hebben met uitstekende wortels, keien of rotsen is er een kans dat het achterwiel van een hardtail gaat “doorslaan” Hiermee bedoel ik dat wanneer je met het achterwiel over bijvoorbeeld een wortel rijdt de band niet genoeg capaciteit heeft om de wortel op te vangen. De achterkant van de fiets springt dan even omhoog en omdat je op dat moment op een steile beklimming waarschijnlijk voluit kracht aan het zetten bent zal het achterwiel, dat heel eventjes in de lucht hangt, doorslaan zodat je trapper in de onderste stand komt te staan. Hierdoor ben je net even wat vaart kwijtgeraakt, omdat je trapper dan in de onderste stand staat is het moeilijk om in de beklimming weer op snelheid te komen. Wat vaak betekend dat er even een voetje op de grond gezet moet worden. Met een full suspension blijf je wel grip houden en kun je eenvoudig en comfortabel beklimmingen maken met een moeilijke ondergrond. Rustig doortrappen is dan veel eenvoudiger.
Wanneer er pittige afdalingen gemaakt worden is de full suspension mtb ook in het voordeel. De hardtail fiets zal eerder het contact met de ondergrond verliezen. Een full suspension mtb zal de oneffenheden in de afdaling direct absorberen en het wiel blijft contact houden met de ondergrond waardoor de fiets beter te besturen blijft. Daarom ook harder kan worden afgedaald. Ook zijn de full suspension fietsen “vergevingsgezinder” dan hardtails. Foutjes zoals een verkeerde houding op de mountainbike of het niet op tijd reageren op obstakels zullen minder snel leiden tot een valpartij.
Hardtail mountainbikes goedkoper in aanschaf, maar ook zeker in onderhoud dan een full suspension. De achtervering zal in de loop van zijn levensduur een aantal keer gereviseerd moeten worden. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot meer dan € 100.- per revisie beurt. Ook het gewicht speelt een rol. De hardtail fiets is een stuk lichter dan de full suspension. Dit komt niet alleen door de extra schokbreker, maar ook door het link systeem die er voor zorgt dat de achterbrug op en neer kan bewegen. Het sturen met een hardtail voelt wat directer aan maar de keerzijde is dat ook elk oneffenheid te voelen is dat kan wanneer je er gevoelig voor bent wel eens lage rugklachten veroorzaken.
Kiezen tussen vering of geen vering (Rigid)
Rigid mountainbikes (geheel zonder vering) zijn niet de meest gangbare. Toen de mountainbikesport net in opkomst kwam had bijna geen van de mountainbikes enige vorm van vering. Daar is in de loop van de jaren behoorlijk verandering in gekomen.Tegenwoordig heeft bijna elke mountainbike vering. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld Fatbikes, die halen de vering uit de banden. Mountainbikes die geschikt zijn voor het strand zijn vaak ook uitgerust met een starre voorvork. Dit omdat vering op het strand niet noodzakelijk is en alleen maar energie kost. Ook speelt mee dat het zoute zeewater niet echt goed is voor de bewegende delen van een schokbreker. De verschillen die gelden tussen een hardtail en een full suspension mountainbike gelden ook voor de verschillen tussen een hardtail- (alleen voorvering) en een rigid mountainbike.
Rigid (geen voorvering op Fatbike)
Voor- en nadelen van hardtail, full suspension en rigid op een rijtje:
Voordelen rigid:
- Goedkoopst in aanschaf.
- Goedkoopst in onderhoud.
- Snelst op volledig vlakke ondergrond.
- Stuurt direct.
- Gewicht is het laagst.
Nadelen rigid:
- Oncomfortabel.
- Alle oneffenheden zijn voelbaar in fiets.
- Langzaam in afdalingen.
- Zowel voor- als achterwiel verliezen snel contact met ondergrond.
Voordelen hardtail:
- Goedkoop in aanschaf.
- Goedkoop in onderhoud.
- Sneller op vlakke tot redelijk vlakke ondergrond, door minder energieverlies achtervering.
- Stuurt direct.
- Gewicht mountainbike is lager dan met full suspension.
Nadelen hardtail:
- Minder comfortabel dan full suspension.
- Oneffenheden zijn voelbaar in de fiets.
- Langzamer in afdalingen dan full suspension.
- Het achterwiel slaat eerder door op steile beklimmingen met wortels of rotsen.
Voordelen full suspension:
- Comfortabeler.
- Sneller in afdalingen doordat achterwiel beter contact met ondergrond houdt.
- Minder snel rugklachten.
- Minder risico op valpartijen.
- Het achterwiel slaat niet door op steile beklimmingen met wortels of rotsen.
Nadelen full suspension:
- Langzamer op vlakke tot redelijk vlakke ondergrond, door energieverlies achtervering.
- Duurder in aanschaf
- Duurder in onderhoud
- Gewicht mountainbike is hoger door schokbreker en linksysteem
Hoe maak je nu de juiste keuze?
Voordat je een beslissing neemt over welke mtb de meest geschikte is, zul je eerst na moeten gaan waar je hem voor gaat gebruiken en wat je wilt bereiken. Wil je gewoon af en toe over een bospaadje in de buurt gaan fietsen of wil je in downhill parken goed uit de voeten kunnen. Blijf je op de mountainbikeroutes in Nederland of kom je ook op buitenlandse trails die veel rotsachtiger kunnen zijn. Het bepalen van die behoefte is vaak best wel moeilijk wanneer je geen enkele ervaring hebt met het mountainbiken. Verder speelt het budget een heel belangrijke rol. De weegschaal van wat je van de fiets verwacht en wat je er aan wilt uitgeven moet in balans zijn. Ook in de volgende artikelen probeer ik te helpen om deze keuze te maken en zal ik de voor- en nadelen van de keuzes op een rijtje proberen te zetten.
Wil je meer weten? Lees dan ook:
Soorten mountainbikes: Uit welk type mountainbike moet je kiezen?
Vering: Hardtail of Full suspension (Fully)?
Kwaliteit vering: Vering met rebound?
Frame: Aluminium, Staal, Carbon of Titanium?
Welke framemaat is het meest geschikt voor jou?