Mountainbike hydraulische schijfrem
Waar op letten bij de aanschaf van een mountainbike? Soorten remmen; Velgremmen of Hydraulische schijfremmen?
22 oktober 2016
Mountainbike hydraulische schijfrem
Waar op letten bij de aanschaf van een mountainbike? Soorten remmen; Velgremmen of Hydraulische schijfremmen?
22 oktober 2016

Waar op letten bij de aanschaf van een mountainbike? Framemaat; 14″, 19″ of 23″?

Welke framemaat is het meest geschikt voor jou?

Het kiezen van de juiste framemaat is de basis van het afstemmen van je fiets op je eigen postuur en rijstijl. Met de juiste framemaat zorg je er voor dat je lekker op je mountainbike zit en je comfortabel kunt fietsen. Het frame van een mountainbike is een geheel van framebuizen met verschillende lengtes die onderling in verschillende hoeken met elkaar verbonden zijn. De verschillende lengtes van de framebuizen en de hoeken die de framebuizen onderling maken bepalen de geometrie van de mountainbike. Deze framegeometrie bepaald het “karakter” of de stuureigenschappen van een mountainbike. Dit is dus iets anders dan alleen de framemaat. Met deze framemaat bedoelen we de afstand van het hart van de trapas tot het einde van de framebuis waar de zadelpen in verdwijnt. Sommige merken nemen de afstand van het hart van de trapas tot aan het hart van de bovenste framebuis. Op deze pagina beperken wij ons tot deze eerste grove maatbepaling van het frame en gaan dus niet verder in op de framegeometrie.

 

Te klein of te groot frame Is dat erg?

Wat gebeurt er wanneer je het frame te groot hebt gekozen. Omdat de bovenste framebuis in verhoudingsgewijs ook langer wordt gemaakt wanneer de framehoogte toeneemt is ook het stuur verder van het zadel verwijderd. Hierdoor kun je, doordat je verder voorover moet buigen, pijn in de onderrug of een afgekneld kruis krijgen. Ook kan het moeilijk zijn om zonder je benen helemaal te strekken bij de pedalen te komen. Een te ver gestrekt been kan blessures aan de achterzijde van de knie veroorzaken. Ook zal het moeilijk zijn om met de voeten bij de grond te komen bij het afstappen, dit zal het vertrouwen in de mountainbike doen afnemen. Iemand die met een te groot frame fietst in verhouding tot zijn eigen lichaamslengte heeft het gevoel geen controle te hebben en kan de fiets ook moeilijker besturen. Je bent gewoon minder wendbaar met een te groot frame.

Een te klein frame heeft ook nadelen. De houding op de mountainbike wordt te verkrampt. Je kunt je benen niet helemaal meer strekken waardoor je minder kracht kunt zetten. Omdat je bijvoorbeeld tijdens een beklimming toch nog veel kracht moet zetten met gebogen knieën kan dit ook blessures tot gevolg hebben. Andere vervelende bij effecten zijn bijvoorbeeld dat je knieën tegen het stuur of je tenen tegen het voorwiel kunnen aankomen bij het nemen van bochten met eventueel een valpartij tot gevolg. Ook is bij een kleiner frame de wielbasis (hoe ver het voor- en achterwiel uit elkaar staan) kleiner Als je lichaamslengte niet in verhouding met het frame is maar een stuk langer zul je topzwaar worden. Dit ga je vooral merken met obstakels in steile afdalingen. De kans dat je over de kop gaat is daardoor een stuk groter.

 

Hoe bepaal je dan de juiste framemaat?

Het bepalen van de juiste framemaat is geen exacte wetenschap. Belangrijk is om te gaan testen tussen verschillende frames zodat je goed kunt voelen wat het best bij je eigen rijstijl past. Wanneer je kiest voor een wat relaxtere rijststijl zul je eerder een wat grotere framemaat kiezen. Wanneer je er een sportievere of misschien wel agressievere rijstijl op na houd kies je eerder voor een kleinere framemaat. De binnenbeen lengte is belangrijk voor het bepalen van de framemaat. Deze kun je bepalen door tegen een muur te gaan staan en een waterpas tussen je benen tegen de muur aan houden alsof je op een zadel gaat zitten. Meet hierna de afstand van de bovenkant van de waterpas tot de vloer. Dit is de binnenbeen lengte. Wanneer je twijfelt tussen 2 framematen kun je vaak nog wel wat dingen finetunen. Denk hierbij aan een langere stuurpen of het zadel iets naar achteren schuiven t.o.v. de zadelpen.

Hieronder is in een tabel aangegeven aan welke framemaat je kunt denken bij jouw lengte. Dit is indicatief. Om echt de juiste framemaat te kiezen is het toch het beste om zelf verschillende mountainbikes te testen.

 

 

 

Lichaamslengte

Binnenbeenlengte

Framemaat inches

Framemaat

145 cm – 155 cm 65 cm – 69 cm 14″ X-Small
155 cm – 160 cm 69 cm – 72 cm 15″ X-Small / Small
160 cm – 165 cm 72 cm – 76 cm 16″ Small
165 cm – 170 cm 76 cm – 79 cm 17″ Small / Medium
170 cm – 175 cm 79 cm – 83 cm 18″ Medium
175 cm – 180 cm 83 cm – 86 cm 19″ Medium / Large
180 cm – 185 cm 86 cm – 90 cm 20″ Large
185 cm – 190 cm 90 cm – 93 cm 21″ Large / X-Large
190 cm – 195 cm 93 cm – 97 cm 22″ X-Large
195 cm – 205 cm 97 cm – 101 cm 23″ X-Large / XX Large

 

Hoe maak je nu de juiste keuze?

Voordat je een beslissing neemt over welke mtb de meest geschikte is, zul je eerst na moeten gaan waar je hem voor gaat gebruiken en wat je wilt bereiken. Wil je gewoon af en toe over een bospaadje in de buurt gaan fietsen of wil je in downhill parken goed uit de voeten kunnen. Blijf je op de mountainbikeroutes in Nederland of kom je ook op buitenlandse trails die veel rotsachtiger kunnen zijn. Het bepalen van die behoefte is vaak best wel moeilijk wanneer je geen enkele ervaring hebt met het mountainbiken. Verder speelt het budget een heel belangrijke rol. De weegschaal van wat je van de fiets verwacht en wat je er aan wilt uitgeven moet in balans zijn. Ook in de volgende artikelen probeer ik te helpen om deze keuze te maken en zal ik de voor- en nadelen van de keuzes op een rijtje proberen te zetten.

 

Wil je meer weten? Lees dan ook:

Soorten mountainbikes: Uit welk type mountainbike moet je kiezen?

Vering: Hardtail of Full suspension (Fully)?

Kwaliteit vering: Vering met rebound?

Frame: Aluminium, Staal, Carbon of Titanium?

Welke framemaat is het meest geschikt voor jou?

Wielmaat: 29″, 26″ of 27,5″?

Soorten versnellingen: Welke groep kies je?

Remmen: Velgremmen of Hydraulische schijfremmen?

2 Comments

  1. vans schoenen schreef:

    Gefeliciteerd met de eigenaar van de blog, dit is een zeer goede site!

  2. kleurenadvies schreef:

    Hallo! Ik was op zoek naar informatie over dit onderwerp. Bedankt voor dit zeer nuttig artikel u!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *